Интервју са Слађаном Милошевићем побједником 16. купа Републике Српске у ловном стрељаштву, дисциплина летеће мете: ШАМПИОН У ГАЂАЊУ “ГЛИНЕНИХ ГОЛУБОВА“

Куп Републике Српске у ловном стрељаштву је најпрестижније такмичење које се организује у оквиру нашег Ловачког савеза. Побједник овогодишњег Купа у дисциплини летеће мете је Слађан Милошевић члан ловачког удружења “Семберија“ Бијељина. Своју причу о путу до најбољег стијелца Слађан започиње сјећањем на своје прве ловачке дане.

– Пуноправан члан ловачког удружења “Семберија“ из Бијељине постао сам 2001. године. У мојој породици нико се није бавио ловом, али сам своје прве ловачке кораке направио са мојим пријатељима и комшијама. Лов и ловачка дружења одмах сам заволио. Моја прва ловачка пушка била је руска бокерица Бајкал ИЖ-12.

Слађан се гађањем “глинених голубова“ почео бавити прије двије године. Његове прве тренинге и прва такмичења започео је са наведеном бокерицом ИЖ-12. Он има само ријечи хвале за ову пушку. По његовим рјечима то је оружје које се може користити и у лову на ситну дивљач, прије свега на фазане и зечеве, али и за гађање летећих мета. Превасходно је добра због стицања позитивних навика у руковању овом врстом оружја и стицање рутина у правилном, безбједном и брзом гађању. Наводи да је ова пушка изузетна за почетнике у овом спорту. Није скупа, а веома је издржљива. Стријелац-почетник не мора одмах купити скупу пушку, док не види да ли заиста жели да се бави овим спортом.

– Гађање летећих мета је скуп спорт. Међутим, увијек се нађе средстава за хоби који се воли. Није потребно одмах купити најскупљу опрему. Опрема се купује и набавља постепено, а ако је добра екипа са којом се гађа увијек се могу наћи спонзори који ће их подржати на такмичењима.

Шампион Републике Српске тренира са својим колегама на неколико привремених стрелишта у Бијељини. Посебно му је драго што је са комшијама и другарима уредио стрелиште у селу Суво Поље, на којем најчешће тренира. Стрелиште је направљено на земљишту мјештанина Раце Марјановића. Господин Марјановић је коришћење земљишта дао без накнаде и овим путем сви љубитељи ловног стрељаштва му се захваљују. Тренинге обавља углавном пред турнире, када настоји ући у што бољу форму, а најважнији су тренинзи који се обављају дан прије такмичења.

– Стрељачка сезона почиње у фебруару и траје све до октобра, када почиње лов на ситну дивљач. Зависно од обавеза, моја екипа и ја настојимо да одемо на сва већа такмичења у Републици и земљама окружења.

Прва гађања обавио је са Младеном Симићем и Сашом Мићићем који су га и увели у овај спорт. У почетку то је било само дружење.

– Младена и Сашу сам пратио на такмичењима, али нисам учествовао у њима. Видјевши њихову вољу и жар, временом и ја сам хтео да се опробам у овом спорту, каже Милошевић.

За кратко вријеме колико се бави гађањем Слађан је постигао изузетан успјех. Каже да и у овом спорту као и у другим спортовима пресудну улогу има тренирање. Тренинзи морају бити много захтјевнији од такмичења уколико се жели постићи добар резултат. Таленат је свакако саставни дио успјеха, али у веома малом проценту. Упорност је пресудна, наглашава наш саговорник.

Младим ловцима препоручује да се опробају у стрељаштву посебно јер се техника гађања брзо учи.

– Освајање првог мјеста на 16. Купу Републике Српске у Трнову представља велико искуство и успјех за мене, наводи Слађан. За сваког стријелца такмичара то је сан који се само радом може остварити.

Он даље наводи импресије са Купа: – Тамичари су имали одличне услове за гађање. Организација Купа је била на високом нивоу. Али, прије свега дружење је оно што бих истакако у првом плану. Ту су се окупили најбољи стријелци из свих дијелова Републике Српске. Све у свему прелијепи утисци. Што се тиче самог такмичења конкуренција је била изузетно јака. То потврђују изузетни резултати такмичара.

Слађан је титулу шампиона освојио са пушком Хугл 101БE која је произведена у Републици Турској. Пушка је првенствено направљена и намјењена за гађање летећих мета у трап дисциплини. Има ојачану главу и цијеви које су направљене посебним методама. Самим тим, доста је тежа од других ловачких пушака. За гађање је користио стандардне чокове који се постављају на уста цијеви, тј. ¾ за доњу цијев и пун чок за горњу.

Слађан је био главни организатор турнира у Сувом Пољу. Овај трурнир се организује већ други пут заредом и можемо рећи да ће постати традиционалан. Организује се пред почетак ловне сезоне као завршни турнир у гађању летећих мета. Слађан и негови пријатељи из ЛУ “Семберија“ угостили су 70 стријелаца из Републике Српске, БиХ, Србије, Хрватске и Словачке.

– Ово такмичење је протекло у фер и спортској атмосфери. Такмичари су нам се још дуго јављали и захваљивали на прелијепој организацији и гостопримству.

Наш првак је истакао да је заинтересован да се такмичи и на међународним такмичењима. А посебно би волио да нам у госте дођу такмичари из Србије и да са њима организујемо турнир. Жеља му је да учествије на престижном турниру на Златибору.

– Иако је то спорт и такмичење, у првом плану је дружење, упознавање добрих људи свих профила и професија и стицање нових пријатељстава.

У ишчекивању нове стрељачке сезоне Слађан Милошевић каже да нема опуштања, јер га очекује јака конкуренција на следећем купу Републике Српске и нада се да ће Бијељина и Република Српска ускоро добити једно репрезентативно стрелиште у рејону Хиподрома.

ПИШЕ: Марко Павловић