У Шипову одржана традиционална 36. хајка на вука: Нишанили вука, а одстријелили лисицу

Пише: Анита Јанковић

ШИПОВО – Вук је једна од најлукавијих животиња која се врло ријетко нађе на нишану ловачких пушака, због чега је управо овај предатор најпожељнији трофеј у каријери сваког ловца.

Мало који ловац не сања о томе да на листу своје одстријељене дивљачи упише и вука, а тај циљ имало је и око 600 ловаца који су се 11. фебруара окупили на традиционалној 36. хајци на вука, која је организована у Шипову.

Нажалост, тога дана нико од ловаца који су дошли из свих крајева Републике Српске, БиХ, Србије и Хрватске није успио да се окити трофејом ове прелијепе дивље звијери. 

– На терену смо видјели двије групе вукова. У једној групи су била два, а у другој четири, али ником од ловаца се није посрећило да одстријели бар једног. Тога дана одстријељена је само једна лисца – рекао је секретар Ловачког удружења „Тетријеб“ из Шипова Давор Копања, који је истакао да су их вукови и овај пут надмудрили јер ниједан није изашао ловцима на нишан.

– Хајка на вука је велика и захтјевна организација и често се деси да ловци који буду на дочеку покажу немир, да се крећу, ложе ватру и тада се вукови извуку. Људи често коментаришу хајку негативно, као скуп много ловаца који ништа не одстријеле, али суштина оваквих одржавања није искључиво лов, већ дружење – казао је Копања.

Велике хајке никада нису нешто нарочито успјешне кад су у питању трофеји, али су врло корисне за ловце због дружења и промовисања природе и здравог начина живота.

Програм „Хајке на вука“ тог фебруарског дана почео је у раним јутарњим часовима испред хотела „Јањ“ у Шипову, гдје је било зборно мјесто учесника. Ту је направљен распоред група, ловци су добили детаљна упутства како да се понашају у шуми и организатори су им пожељели добар поглед.

– Од хотела „Јањ“ смо се упутили ка мјесту Натпоље, гдје се одржавала хајка, а које је удаљено око 18 километара од Шипова и налази се на планини Равна гора. Хајка на вука је трајала до 13 часова, након чега смо се окупили у нашем ловачком дому, гдје смо организовали дружење уз музику, ручак и томболу, на којој је главна награда била ловачка пушка која је припала ловцу из Добоја – казао је Копања.

Истакао је да су им тога дана главни гости били ловци из мјеста Перлез, код Зрењанина у Србији, са којима се друже већ 31 годину.

– Ова хајка већ годинама има међународни карактер и главни је догађај у нашем ловишту, иако током године организујемо и неке мање ловове који су искључиво за чланове нашег удружења – рекао је Копања, који каже да је на подручју Шипова повећано бројно стање вука, иако су прошле године одстријелили пет комада, због чега ће ускоро морати организовати нову акцију како би бројност вука свели на подношљиву мјеру.

Осим вуковима, шиповачка ловишта обилују и другим врстама дивљачи, попут великог тетријеба, медвједа и дивљих свиња.

– Наше ловиште је изузетно богато и долазе нам бројни туристи у лов на вука и медвједа, а у наредном периоду ћемо видјети да организујемо и лов на тетријеба – истакао је Копања и додао да је Шипово, осим по богатим ловиштима, познато и по доброј домаћој храни, ријекама које су препуне пастрмке, лијепој природи и чистом ваздуху, будући да се надморска висина Шипова креће од 400 до скоро 2.000 метара.

Други дан већа срећа

Давор Копања је рекао да је традиционална, међународна хајка ове године организована ради смањења бројног стања вука, којег у шиповачком крају има доста.

– Због превеликог бројног стања једну мини-хајку смо организовали и сутрадан, 12. фебруара, у којој је учествовало око 100 ловаца и тај други дан смо имали више среће јер смо  успјели да одстријелимо једног вука – рекао је Копања.