У Шековићима ловили вука, одстријелили лисицу

Пише: Мишо Лазаревић

Шековићи – На платоу Јаворник, код Шековића, 11. фебруара окупило се више од 170 ловаца, пристиглих из ловачких удружења са подручја регије Бирач, те из Семберије, Брчког, затим из Београда, Лознице и Бање Ковиљаче, у Србији, да би учествовали у хајци коју традиционално организује ЛУ „Бишина“.

На зборном мјесту, на Медњачи, ловце је поздравио Петар Влачић, предсједник Удружења из Шековића, да би их потом, са организацијом хајке, упознао главни лововођа Будимир Комленовић.

– Вук се лови на обронцима Јаворника, Драгуше и у Акмачанском потоку, на простору од једне петине нашег ловишта – казује Комленовић, иначе један од најугледнијих ловаца у шековачком крају и регији Бирач.

Ловци слушају упутства, спремни да крену и сусретну се очи у очи са шумским, али и најлукавијим предатором – вуком!

Наоружани до зуба, како пушкама и ножевима, учесници хајке упућују се у више праваца. Нешто раније са погона кренули су хајкачи, да би подигли вукове из својих станишта и усмјерили их у правцу ловаца, који су с нестрпљењем чекали у засједи, дугој око седам километара.

На сњежном платоу, десетак километара од Шековића, гдје надморска висина достиже изнад 800 метара, почело је ишчекивање између човјека и животиње. Жеља да се, баш овог пута, појаве вукови, који су, како нам рекоше у ЛУ „Бишина“, прекобројни у ловишту, била је присутна код сваког учесника хајке.

Наду гостима уливају овдашњи ловци, они који су „омирисали“ вука и са којима би, очигледно је, многи у групу и заједно у лов.

– Велики је мотив да вук буде одстријељен у оваквим акцијама – наводи Комленовић, који је у својој ловачкој каријери нанизао пет вучијих трофеја.

Предсједник Влачић додаје да је у ЛУ „Бишина“ хајка на вука традиција, која сваке године буде организована у првој половини фебруара.

– На подручју наше општине примијећено је неколико чопора са укупно петнаестак вукова, који, у потрази за храном, нападају стоку у брдским селима, али су на мети ових штеточина и срнећа дивљач и младунци дивљих свиња. Вукови праве велику штету, па смо одлучили да хајком смањимо њихов број – говори Влачић.

У првим послијеподневним сатима на збориште из ловишта почеле су да пристижу прве групе ловаца. Међу њима и Славиша Станојевић, који је из швајцарског града Тићина превалио 1.100 километара да би, како каже, био учесник ове акције.

– Ето, није нам се посрећило, вук није долијао. У Шековићима имам пријатеље међу ловцима, тако да волим да долазим и ловим на овим просторима – каже Станојевић.

У Шековиће је, на хајку на вука, стигао и Здравко Илић, члан Управног одбора ЛС РС из регије Бирач.

– Све је добро, само вука нема. Битно је да се људи лијепо друже. Све похвале домаћину на успјешној организацији хајке – говори Илић.

Веома расположеног сусрели смо и Видоја Зарића, предсједника Савјета ловне регије Бирач, који је, у друштву са Мирољубом Цвјетиновићем, секретаром ЛУ „Јавор“, предводио групу ловаца из Братунца и Сребренице.

– Наша група примијетила је само трагове вукова – чујемо од ловаца из два сусједна града у Подрињу.

Још једном се показало да је вук опрезна животиња и да га је тешко одстријелити. Ипак, из хајке ловци су се вратили са једним трофејом. Слободан Лулић, ловац из Шековића, са својом седмочланом групом „Тепен“ успио је да одстријели лисицу, која је, тако, спасила част свих учесника ове хајке, која је показала јединство људи којима је лов истински хоби, а природа и дружење потреба без које, практично, не могу да замисле свој живот.