На Озрену одржани седамнаести „Вучији дани“: Вукови сачували кожу

Пише: Војо Стјепановић

Седамнаеста по реду ловно-туристичка манифестација „Вучији дани“ на Озрену и ове године је окупила око хиљаду ловаца спремних да се суоче са европским топ предатором – вуком, али још спремнији за уживање у чарима Озрен горе, за дружење и забаву која обавезно прати овакве манифестације.

На Озрену осамнаестог фебруарског јутра освануло је право вучије вријеме. Претходни сунчани дан током ноћи замијениле су обилне сњежне падавине праћене вјетром и густом маглом, која је смањивала видљивост једва на стотињак метара. Неупућени би помислили да ће „Вучијада“ бити одгођена, али ловци уживају баш у оваквим изазовима.

Дружење важније од одстрела

У цик зоре на озренском платоу Околишта у Горњој Пакленици заложена је ватра. Први су стигли домаћини и организатори ове манифестације, ловци Ловачког удружења „Фазан“ из Добоја. Ваља дочекати бројне госте и угледне званице који стижу из свих крајева бивше Југославије. Припремљена је кувана ракија и чај и, наравно, топла ријеч добродошлице. Око ватре почињу да се окупљају први гости, чији се број повећавао из минута у минут. Пљуште руковања и пријатељски загрљаји људи који су по оваквом невремену превалили стотине километара да би се сусрели, за здравље упитали и заједно провели дан у природи.

Када су сви пристигли услиједила је команда за постројавање. Ловци су разврстани у 16 ловачких група, са раније одређеним груповођама који ће их повести на ловачке чеке. Душко Лазаревић, главни лововођа Ловачког удружења „Фазан“, издао је заповијести за лов, скрећући нарочиту пажњу на дисциплини у ловишту, јер су услови за лов веома сурови. У име домаћина ловце је поздравио Ведран Божичковић, предсједник ЛУ „Фазан“, а потом су ловачке групе запосјеле озренске висове ишчекујући да им вукови изађу на нишан. Хајкачи су покренули неколико чопора вукова на које су ловци пуцали, али због густе магле честито су се испромашивали. Тјеше се па кажу да је шири простор за промашити него за погодити.

Успјешно обављен лов

Вукови су се овога пута извукли, а ловци, здрави и живи, стигли поново на зборно мјесто, гдје их је чекао ловачки ручак и богат забавни програм.

Главни лововођа Душко Лазаревић поднио је извјештај о обављеном лову нагласивши да је лов успио, јер је све протекло и најбољем реду. Одстријељена је једна лисица, а вукови ће доћи на ред неком другом приликом. Госте је поздравио и домаћин Ведран Божичковић, а у име Градске управе Добоја то је учинио Владо Марковић, директор Туристичке организације града Добоја.

Оваква манифестација наравно није могла протећи без присуства првог ловца Републике Српске. Обраћајући се присутнима Саво Минић, предсједник Ловачког савеза Српске, похвалио је организацију ове манифестације и одао признање свима који су допринијели да све протекне у најбољем реду.

– Поносан сам што сам први међу једнакима, а има нас око 20.000 у Републици Српској. То је сила, прије свега, људска, другарска, пријатељска и свака друга – рекао је Минић, а потом са организаторима размијенио пригодне поклоне.

У забавном дијелу програма ловце је забављала популарна естрадна умјетница Ћана и изворна група „Барабе“ уз учешће Фолклорне секције Основне школе „Петар Петровић Његош“ из Бољанића. Организована је и традиционална ловачка томбола у којој је тридесетак ловаца награђено вриједним робним наградама, међу којима је главна награда био ловачки карабин.

Ловачка забава завршена је атрактивним ватрометом, а онда су се ловци почели растајати уз обећање да ће се видјети и догодине на Озрену, када „Вучији дани“, након 18 успјешних година, славе пунољетство.

Признања вучарима

Протеклих 17 година, колико се одржавају „Вучији дани“ на Озрену, одстријељено је седам вукова. То су учинили: Обрад Пеулић из Ловачког удружења „Борик“ Прњавор, Срето Кукић, члан ЛУ „Мотајица“ Дервента, Мирослав Савановић из ЛУ „Мајна“ Модрича, те ловци из добојског Ловачког удружења „Фазан“: Боро Нарић, Владо Глигорић, Златан Јевтић и Спасоје Драгичевић.

Ових седам ловаца стекло је почасно звање вучар, а на овогодишњој манифестацији уручене су им посебне значке по којима ће убудуће бити препознатљиви као ловци који су одстријелили вука.

Најбројнији учесници

Међу овогодишњим учесницима озренске „Вучијаде“ најбројнији су били ловци из ловачких удружења „Мајна“ Модрича, „Вучијак“ Брод и „Фазан“ Шамац, док су из ФБиХ најбројнији били ловци из комшијских ловачких друштава „Фазанка“ Добој Исток и „Сватовац“ Лукавац.

Вукови падали дан након „Вучијаде“

Срећа коју није имало хиљаду учесника „Вучијих дана“, само дан касније послужила је неколицину добојских ловаца. У редовном лову одстријељено је чак пет вукова и једна лисица. Ови предатори уочени су и током хајке, али су, због лоших временских услова и видљивости, успјели умаћи хајкачима. Један од учесника ове акције је и Ведран Божичковић, предсједник добојског Ловачког удружења „Фазан“, који објашњава да је уочена већа група предатора који су се, због високог сњежног покривача у потрази за храном спустили у ниже предјеле.

– Одстријелио сам једну вучицу и ранио још једног вука којег је зауставио мој колега десно од мене. Тешко је описати тај осјећај, висок адреналин, језиво видјети толики број звијери, поготово овакве величине, јер они немају изгладњелу конструкцију него су добре длакавости – каже Божичковић.

Дан раније снијег који је падао ишао је вуковима у прилог. Добојски ловац Радован Цвијановић је и у таквим условима пуцао на један чопор вукова, али није имао среће. Упорност се исплатила па је други дан улов оборио све рекорде.

– Искрено да кажем, цијелу ноћ сам сањао како вукови прескачу преко мене. Једва сам чекао да сване па да са колегама поново изађем у ловиште, тамо гдје сам претходни дан закаснио неколико секунди. Данас, ето, срећа је била на мојој страни – рекао је Цвијановић.