Гађање летећих мета све популарније у Српској: Трап најпопуларнија дисциплина

ПИШЕ: мр Марко Павловић

Трап је рекреативна и такмичарска дисциплина ловног стрељаштва у којој учесници са стрељачких мјеста распоређених у правој линији, из пушака са неолученим цијевима гађају летеће мете – глинене голубове, који се избацују механичким путем из рова.

Данашњем трапу претходило је гађање живих голубова који су пуштани на сигнал стријелца. Средином 19. вијека амерички официри Богардус, Пејн и Карвер осмислили су гађање стаклених кугли, које су избациване посебно конструисаним катапултом. Кугле су касније замијењене глиненим плочицама тањирастог облика, тзв. глиненим голубовима. Данашње мете су израђене од смјесе сличне асфалту. Праве се у више боја. Зависно од околине стрелишта користе се мете контрасних боја. Трап постаје олимпијска дисциплина већ на првим модерним Олимпијским играма 1900. године.

Димензије стрелишта су стандардизоване од стране Међународне спортске стрељачке федерације. Стрелиште је оријентисано у правцу сјевера или сјевероистока, да би током гађања сунце било иза леђа стријелаца. Стријелци гађају са пет мјеста димензија један пута један метар, а размак између њих је три до 3,3 метара. Линија са које се гађа требало би да буде наткривена ради заштите од атмосферских утицаја. На 15 метара испред њих налази се бетонски ров у којем се налазе машине за избацивање мета. Ров има пет станица. Из сваке станице мете се избацују у три правца право, лијево и десно под углом од 45 степени у односу на правац гађања.

Најважнији стандард који једно стрелиште треба да задовољи је безбједност. Осим овога, сва отворена стрелишта треба да имају простор – трибине за публику, уређен простор за стријелце који се припремају за гађање са наткривеним клупама и столовима, паркинг за аутомобиле, санитарне просторије или бар преносне тоалет кабине.

Мете се гађају пушкама двоцијевкама (бокерице или положаре), полуаутоматским пушкама и пумпарицама. Највећи калибар који се користи је 12. Пушке које се користе на такмичењима се разликују од пушака предвиђених за лов по томе што су предвиђене да издрже испаљивање великог броја хитаца.

Одјећа мора омогућити лагане и пријатне покрете приликом гађања. Најчешће се користе стрељачки прслуци са подлошком на рамену са којег се гађа. Осим овога, на прслуку се налазе широки џепови који служе за ношење муниције. Такође, стријелци носе и качкете који их штите од сунчевих зрака. На појединим стрелиштима као обавезна опрема без које се не може гађати су штитници за уши – антифони и заштитне наочаре.

Дупли трап

Дупли трап је олимпијска дисциплина која је уврштена у програм Олимпијских игара 1996. године. Двије мете бивају избачене истовремено, под углом од 35 степени у лијеву и десну страну од правца нишањења. Стријелац има могућност да гађа једну мету само једним метком.